Bouw van een Mariagrot

Naar aanleiding van de ontvangst van een bijzonder mooi Mariabeeldje van mijn vriend
Jan Potters hebben we besloten om een Mariagrot te maken en deze op de modelbaan te gaan plaatsen. Dit wordt een uniek element op de baan, voor zover ik me kan herinneren heb ik nog nooit een Mariagrot op een modelbaan gezien. Niet in modelbouwbladen of tijdens een tentoonstelling.

Hierna een aantal foto’s met een toelichting over de wijze van bouwen en de voortgang.

Het Mariabeeldje dat Jan gekocht heeft in een speciaalzaak op het terrein van de Achelse Kluis. De Achelse Kluis is een Trappistenklooster waar een bijzonder lekker Trappisten bier gebrouwen en getapt wordt. Op de foto staat het Mariabeeldje in de nog nog niet geschilderde Mariagrot.
Een afbeelding van de Mariagrot waarbij deze nog maagdelijk wit is. De basis van de grot is het veel gebruikte zo genoemde “piepschuim”. Hiervan zijn verschillende lagen op elkaar gelijmd met houtlijm. Daarna zijn met een scherp mes de contouren aangebracht. Over deze basis heeft Jan een flinke laag gips aangebracht met behulp van een verfspatel. Het overdekte gedeelte van de grot is vrij glad uitgevoerd, de bovenkant heeft een grovere structuur.
De Mariagrot is hier voor een deel geschilderd in een grijze kleur die in enige mate overeenkomt met het beton grijs. De meeste Mariagrotten in Nederland zijn van beton vervaardigd.
Bij het schilderen is al wat groen meegenomen voor het suggereren van mos en andere groene vervuiling. Er is daardoor direct al in enige mate gestart met weatheren van het bouwwerk. Waarschijnlijk gaat de grot nog een andere kleur krijgen als het schilderproces in een verdere fase is.
Op deze foto is de grot in zijn geheel op kleur gebracht en is er al wat groen aangebracht, ook is het model wat aangepast. Een figuur is gewijzigd, deze heeft een kazuifel van een pastoor aan gekregen.

Op bovenstaande foto is een concept indeling van de omgeving van de grot te zien. De hekken zijn geverfd en geplaatst, de bodem is bewerkt en tafels met bloempotten zijn gemaakt. Het betreft nog een concept indeling die nog geheel kan wijzigen als deze op de definitieve grondplaat geplaatst gaat worden.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

3 reacties op Bouw van een Mariagrot

  1. admin schreef:

    De bouw van de Mariagrot vordert gestaag. Jan werkt regelmatig aan de grot in zijn modelbouw zolderkamer. Op deze kamer is een volledige N-modelbaan aanwezig die hij gebouwd heeft, deze is in een nagenoeg afgeronde fase. Over deze modelbaan hebben zijn reeds een aantal artikelen in Rail Magazine verschenen.

  2. admin schreef:

    Als u een reactie op de bouw van de Mariagrot wil plaatsen bent u van harte welkom.

  3. Jan Potters schreef:

    Mooie website Piet ik wil graag op de hoogte blijven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *